dinsdag 15 mei 2018

Boektip: Blue is the new Black

Voor pasen heb ik van mijn werkgever een paaspakket gekregen met o.a. een Bol.com kadokaart, dus waar kan ik deze beter aan besteden dan aan een goed boek? Bonus natuurlijk als dit boek ook nog eens op de literatuurlijst van de AMFI staat.
Blue is the new Black is een, relatief, klein boek waarin het proces van ontwerp tot verkoop in de mode-industrie wordt besproken. Het boek is makkelijk te lezen en er staan veel foto's & illustraties in om de verhalen te verduidelijken. Persoonlijk vind ik het boek soms iets te Jip & Janneke aanvoelen en het tempo een beetje laag liggen, maar dat kan natuurlijk ook een beetje er aan liggen dat ik al ervaring heb met wetenschappelijke artikelen.
Het is een leuk en interessant boek, die ook nog eens makkelijk wegleest. Dus als je tijd over hebt raad ik je aan om vast te beginnen met het lezen van dit boek, scheelt weer wat tijd tijdens de opleiding.
Het boek is voor €24 nieuw te koop bij Bol.com, dus daar hoef je de aanschaf niet voor uit te stellen.

dinsdag 8 mei 2018

Dumonts kleine Mode Lexicon

Omdat er verder niet veel te melden valt hierbij nog een kort stukje over Dumonts kleine Mode Lexicon. Dit is een (zoals de naam al doet vermoeden) beknopt boekje over mode. Het boek is verdeeld in 3 onderdelen, de geschiedenis van mode, een mode ABC, en een beknopte samenvatting van bekende merken. Vooral in het laatste deel merk je wel dat het boek al 10 jaar oud is, de foto's en beschrijvingen zijn hier en daar wat gedateerd, toch is dit boekje zeker de moeite waard om te lezen (helemaal omdat het zo makkelijk tweedehands te verkrijgen is).
Het eerste gedeelte, de geschiedenis van mode, is voor de selectie wat minder belangrijk, het is leuk om te lezen maar in tijdnood zou ik dit lekker overslaan.
Het tweede gedeelte, de mode ABC, is mijn favoriete onderdeel van het boek. Hier wordt kort, maar krachtig, de belangrijkste mode termen uitgelegd. Verwacht hier geen lange diepgaande verhalen, maar de strekking van de termen zal in ieder geval duidelijk zijn.
Het laatste stuk van het boek, het merken overzicht, is een leuke verdieping van je kennis, maar zou ik bewaren voor als je tijd over hebt na het doornemen van de ABC (of gewoon na de selectie als je een keer wat tijd over hebt). Dit onderdeel geeft namelijk wel wat leuke weetjes prijs over bekende merken, maar zoals eerder aangegeven is deze informatie tamelijk gedateerd.
Al met al zou ik zeker aanraden om dit boekje aan te schaffen als je het goedkoop kan vinden, het is een goede start voor je voorbereidingen voor de AMFI selectie, en ik vond het zelf ook leuk om te lezen.

woensdag 2 mei 2018

Open dag en selectiestress

Voordat je Studielink opent en jezelf inschrijft voor AMFI raad ik aan om naar ten minste 1 open dag te gaan. Neem lekker de tijd om de verschillende afdelingen te ontdekken, woon de presentatie bij, en spreek met studenten en docenten. Zo kwam ik naar de open dag met de instelling dat ik mogelijk wel interesse had in Fashion & Management, maar vond ik daar uit dat Fashion & Branding veel beter bij mij past.

In actie voor een huiswerk opdracht
Nadat je een keuze hebt gemaakt voor 1 van de 3 AMFI richtingen (6 als je internationaal los telt) en je de inschrijving op Studielink hebt geregeld (let op de deadlines en dat je een DigiD nodig hebt), krijg je van de HvA een mail met uitleg hoe je een AUAS ID aanmaakt (het online platform van de HvA). Op dit platform kun je ook je huiswerk vinden, dit huiswerk verschilt per AMFI richting. Voor branding moest je een aantal vragen beantwoorden waar oa om een zelfgemaakte foto gevraagd wordt. Dit alles moet binnen 4 weken opgestuurd worden, dus zorg dat je op tijd begint. Ook raad ik iedereen aan om, zodra de keuze voor AMFI gemaakt is, te beginnen aan een portfolio. Deze portfolio heeft niet een vaste vorm, het is zo ver ik heb begrepen voornamelijk belangrijk dat je jezelf presenteert en dan natuurlijk voornamelijk richting creatieve punten (niet alleen mode is hierbij belangrijk, denk ook aan hobby's als fotografie of schilderen, liefde voor architectuur, of misschien kun je wel heel goed stukken schrijven). Deze portfolio is (in ieder geval dit jaar) niet verplicht voor branding, maar alles helpt om je te profileren.

Alles ingeleverd en klaar er mee... nou nee dus. Als je alles hebt ingeleverd krijg je een mail van de HvA met de dag waarop je moet komen voor de verdere selectie. In mijn geval had ik ongeveer een maand tussen het ontvangen van de mail en de selectiedag zelf, dus nog redelijk wat tijd om je voor te bereiden en je portfolio af te maken. Gebruik deze tijd ook, voor een deel van de opdrachten kun je voorbereidingen treffen. Er zijn een aantal selectiedagen met een ochtend en een middag groep, en als echt niet ochtend mens raad je het natuurlijk al... ik was in de ochtend groep geplaatst. Aangezien ik geen zin in stress in de ochtend had met de trein ed, heb ik een hotel geboekt in de buurt van de HvA (IBIS, prima hotel voor een nachtje).
Voorbeeld van een pagina (wip) van mijn portfolio
Tijdens de selectiedag word je opgedeeld in groepen naar aanleiding van welke richting je gekozen hebt, na een presentatie met uitleg over de dag word je in kleinere groepjes opgedeeld. Mijn groep begon met het maken van een "verassing" opdracht, je kunt je hier thuis niet echt voor voorbereiden, behalve dan door het eventueel aanschaffen en meenemen van de van tevoren opgegeven materialen. Je krijgt hier best wat tijd voor, dus neem die ook, laat je niet uit het velt slaan als het anders is dan je had verwacht, gebruik je creatieve vaardigheden en probeer out of the box te denken. Na deze opdracht moesten we een toets doen op de computer, behalve proberen om brede kennis op te bouwen van bijna alle creatieve segmenten die je kunt bedenken kun je je hier eigenlijk bijna niet op voorbereiden. Het kwam er op neer dat je dit wist, of je wist het zo goed als niet. Ik wist hier wel wat dingen van te beantwoorden door kennis die ik in de loop der tijd heb opgedaan door het lezen van fashion magazines en blogs en door van tevoren wat te lezen over oa architectuur, maar er was nog heel veel wat ik niet kon beantwoorden. Tijdens de twee onderdelen worden kandidaten weggeroepen voor het laatste onderdeel, het gesprek... en dit ging bij mij dus echt niet fijn. Voor de wat oudere (mogelijke) studenten zal dit waarschijnlijk wel herkenbaar zijn, ik heb al een hele tijd geen sollicitatie gesprek meer gehad, en schoolgesprekken/presentaties zijn voor mij ook alweer een tijdje geleden. Hierdoor vond ik het lastig om echt op een lijn te raken met de interviewers (in mijn geval een leraar en student). Ik zou dus iedereen (maar vooral de 25+'ers die dit lezen) willen aanraden om te proberen om wat "serieuze" gesprekken te oefenen van tevoren, eventueel met familie of kennissen. Zorg er verder voor dat je voorbereid bent op lastige vragen die bijna voelen alsof ze bedoelt zijn om je onderuit te halen (probeer je in de schoenen van de AMFI te plaatsen, ze moeten een selectie maken van meer dan 1000 mensen).

Om even samen te vatten en een conclusie aan deze post toe te voegen. De selectie van AMFI is zwaar, er wordt veel van je verwacht, en het zal een hoop tijd in beslag nemen. Begin dan ook zo snel mogelijk aan de opdrachten. De selectiedag is zenuwslopend, maar kan ook een leuke ervaring zijn. Hoewel ik niet een 100% gevoel had aan het einde van die dag heb ik wel leuke gesprekken gehad met andere kandidaten en me erg vermaakt met de opdracht. Laat je niet afschrikken door berichten op internet waarbij gezegd wordt dat het onmogelijk is om op AMFI te komen, ik heb geen ervaring binnen mode, nooit een relevante baan of stage gehad, geen relevante vooropleiding, en ik heb toch een plaats bemachtigd. Als laatste wil ik nog aangeven om niet meteen hoop op te geven als je niet direct een plaats hebt, er komen nog best wat plaatsen in de loop van de tijd vrij (zo ver ik weet zelfs nog tot augustus).

Even voorstellen

Laat ik mijn eerste post op deze blog beginnen met mij voor te stellen en uit te leggen wat ik wil bereiken met het schrijven van deze blog.

Ik ben Deborah, 25 jaar oud en voor aankomend schooljaar (2018-2019) aangenomen op de Amsterdam Fashion Institute (hierna aangeduid als AMFI). Ja, je leest het goed, ik heb op mijn 25ste besloten het roer om te gooien, te kiezen voor een richting die ik echt op wil en me in te schrijven voor AMFI, specifiek voor de richting International Fashion & Branding.
Zo gezegd, zo gedaan, aangezien het om een numerus fixus studie gaat ben ik naar de selectiedag geweest (meer over de selectiedag in een latere blogpost). Er is trouwens een hoop veranderd in de tijd tussen waar ik mij in 2011 ingeschreven had voor International Business Administration en nu qua numerus fixus studies. Waar in 2011 de opleidingsinstituten nog verplicht werden om ook loting aan te bieden, worden deze nu verboden om loting aan te bieden, dus je weet zeker dat je met een flinke groep bij zo'n selectiedag zal zitten. Afijn, ik ben dus naar de AMFI selectiedag geweest en heb uiteindelijk een plaats aangeboden gekregen.

En daarmee zijn we eigenlijk weer beland bij het begin van deze post. Ik ben deze blog begonnen om mensen te informeren over mijn ervaringen aan de AMFI, vooral als een relatief oudere student. Ik hoop op deze manier andere 25+'ers te motiveren ook hun dromen te volgen en (weer) naar school te gaan, en eventueel wat handige tips en tricks te geven.